Què són les Oficines Empresarials i Col·legials de Transició Energètica (OETE’s)
El passat 3 de Desembre, l’ICAEN va aprovar la concessió a FEGICAT, juntament amb d’altres 29 Entitats, de la subvenció per al desenvolupament d’una Xarxa d’Oficines Empresarials i Col·legials per a l’impuls de la Transició Energètica de Catalunya.
Tal com s’estableix a les Bases Reguladores per a la concessió de la subvenció, la línia de subvenció convocada té com a finalitat donar suport a les entitats empresarials i col·legials per impulsar, en l'àmbit prioritari de les empreses petites i mitjanes de Catalunya, actuacions de generació renovable i d'eficiència energètica per impulsar la transició energètica i la participació d'aquestes empreses en projectes de constitució i desenvolupament de comunitats energètiques.
En total, s’han constituït 46 Oficines, repartides entre 30 Entitats diferents, cadascuna amb àmbits territorials diferents.
“Actuem per resoldre problemes”
Les empreses instal·ladores estem a primera línia a l’hora de resoldre problemes que afecten el dia a dia de la gent. FEGICAT ha volgut expressar tota la feina que fa el nostre col·lectiu, entre d’altres coses, a favor de la transició energètica, en un fulletó que es va desenvolupar a nivell de tota Europa per l’Associació EuropeOn de la que FEGICAT és membre.
Abast de l’OTE de FEGICAT
“IMPULSEM LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA, CONNECTEM EL FUTUR”
Sota aquest paraigües volem:
(a) Accelerar la transició energètica a través de totes aquelles actuacions que el col·lectiu d’instal·ladors desenvolupa per als seus clients en cada comarca
(b) Col·laborar en la divulgació a nivell territorial dels nous instruments i tecnologies associats amb la transició energètica. Així, es contempla realitzar sessions divulgatives específiques sobre temes com:
(c) Ajudar en el desplegament de programes de formació tècnica per als joves, nois i noies, que es vulguin llaurar un futur en el camp de la instal·lació i, en particular, de la transició energètica.
Convenis de col·laboració
La multiplicitat d’iniciatives que cada Oficina de Transició Energètica impulsarà en el marc dels respectius territoris comarcals requereix d’una dosi importat de coordinació per tal d’optimitzar-ne el seu rendiment. Això té a veure en la necessitat de dur a terme accions divulgatives que siguin complementàries i no redundants, és a dir, que s’adrecin a públics objectius diferents o s’especialitzin en continguts temàtics adaptats a necessitats i circumstàncies específiques.
Des de l’Oficina de FEGICAT estem impulsant la formalització de Convenis de Col·laboració amb la resta d’Oficines que operen en el territori, bé siguin OTE’s empresarials com les de PIMEC, SECARTYS, les Cambres de Comerç o els Col·legis d’Enginyers Industrials Tècnics, per posar uns exemples, bé siguin les OTE’s comarcals vinculades als Consells Comarcals.
De la col·laboració amb d’altres entitats n’esperem aflorar necessitats d’actuació especialitzada que les empreses instal·ladores dels nostres Gremis, amb interès en participar, en resultin beneficiades. Per a aquelles empreses instal·ladores que ho vulguin i compleixin els requisits professionals hem preparat la fitxa de “sol·licitud de participació” que es pot veure aquí.
Desenvolupament de material divulgatiu
A les Guies ja desenvolupades i que, recordeu, es poden trobar a la nostra web, hem incorporat un nou document, traduït directament d’una versió elaborada per EuropeOn, intitulat “Millora de les instal·lacions elèctriques per fer possible la transició energètica en els edificis”.
L’interès i transcendència d’aquest tema és cada cop més important si es té en compte l’impacte del desplegament de les Directives Europees sobre eficiència energètica en els edificis que estableixen que tots els edificis europeus, en l’horitzó 2050 hauran de ser neutres en emissions de carboni.
En el futur desenvoluparem noves guies tècniques que abordin de forma pràctica i entenedora d’altres actuacions fonamentals per a la transició energètica a casa nostra com ara l’autoconsum individual i col·lectiu.
Comentaris