
La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha posat en marxa l’Oficina d’Impuls a la Transició Energètica de Catalunya, una iniciativa amb abast territorial global que busca mobilitzar i connectar els instal·ladors professionals de les comarques catalanes amb els reptes i oportunitats de la transició energètica.
L’Oficina, que compta amb la participació activa de 14 de les 18 associacions gremials que integren la Federació, dona una cobertura distribuïda entre un total de 28 comarques. Constitueix doncs, una estructura descentralitzada que, en col·laboració amb les corresponents Oficines Comarcals de Transició Energètica, es posa al servei dels objectius marcats per la Generalitat de Catalunya en matèria de sostenibilitat, eficiència i energies renovables.
Un objectiu comú: fer realitat la transició energètica des del territori
Amb vocació de proximitat, l’Oficina té com a objectiu principal identificar i mobilitzar els instal·ladors locals que vulguin participar activament en la transformació energètica comarcal. Aquesta participació es canalitza mitjançant accions de formació, informació i suport tècnic, amb l’objectiu de:
- Fomentar la instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic, tant a nivell residencial com industrial.
- Impulsar la millora de la certificació energètica dels edificis, mitjançant la implantació de tecnologies com l’aerotèrmia i l’autoconsum.
- Facilitar l’aprofitament de les superfícies disponibles en l’àmbit local (cobertes i parcel·les) per al desenvolupament de projectes d’autoconsum individual o col·lectiu, incloent comunitats energètiques.
- Acompanyar la formació de perfils professionals locals especialitzats en renovables i eficiència energètica.
- Promoure infraestructures vinculades a la mobilitat elèctrica, el magatzematge d’energia, la bioenergia i altres vectors clau de la transició.
Un teixit empresarial compromès amb el futur
FEGICAT aporta a aquest projecte una xarxa d’unes 5.200 empreses instal·ladores, vertebrades a través dels gremis territorials, que coneixen de primera mà la realitat energètica de cada comarca i que poden oferir una resposta adaptada, sostenible i eficient a les necessitats locals.
Amb aquest desplegament, l’Oficina no només facilita el desenvolupament de projectes concrets, sinó que també contribueix a reforçar l’autosuficiència energètica local i a afavorir l’ocupació qualificada, de manera que els beneficis de la transició arribin a tothom.